5 feller å unngå i SMS markedsføring

Med en så effektiv kommunikasjonskanal som SMS følger det et ansvar. Ikke bare er SMS effektivt, men det er også svært personlig og kan oppleves som påtrengende på mottakerne. Det er derfor det stilles strenge krav om samtykke for å kunne sende markedsføringsrelaterte meldinger til kunder. Med alle kravene som stilles og alle de ulike strategiene for SMS kampanjene, er det lett å gå i noen fallgruver. Så her har vi samlet 5 feller å unngå med SMS-markedsføring så du vet hva du skal styre unna og hva du må huske på.

SMS - samtykke = bot

Er du villig til å risikere å betale over en halv million kroner i bot? Å gamble med samtykke fra mottakerne er litt som å shorte en aksje. Den potensielle gevinsten er høy, men du risikerer å tape alt og litt til. Når du sender markedsføringsrelaterte SMS meldinger til personer som ikke har gitt et tydelig og dokumenterbart samtykke, setter du lommeboka og ryktet på spill.

For noen år tilbake gjorde Forbrukertilsynet et eksempel av PostNord nettopp på grunn av samtykkeproblematikk. Nærmest 900.000 mennesker mottok det Markedsrådet konkluderte med var en markedsføringsrelatert SMS fra PostNord. Forbrukertilsynet satt en ny rekord og sendte ut Norges høyeste spam-bot til PostNord på 600.000 kroner. Etter litt om og men ble PostNord beordret til å betale 400.000 kroner. Det er fortsatt det største overtredelsesgebyret for denne typen brudd i landet.

Det er mange lover og regler å sette seg inn i når det gjelder markedsføring og kommunikasjon, og disse retningslinjene varierer fra land til land. Det kan være lett å glemme eller fristende å la vær, men det vil koste deg dyrt. Vi vil sterkt anbefale at du setter deg inn i hvilke lover og regler som gjelder for landet du skal sende SMS til.

SMS til alle og enhver

I likhet med overnevnte fallgruve kan motivasjonen her være å nå ut til flere. Dette i håp om å oppnå en bedre ROI (avkastning på investering) på SMS-markedsføring. Det ironiske som ofte skjer, er at avkastningen på disse kampanjene blir dårligere sammenlignet med andre mer tilpassede kampanjer.

Det vil være mer lønnsomt for bedriften din å segmentere kundene i mindre undergrupper. Det er mange kriterier du kan basere segmenteringen på, men det viktigste er at gruppene er tilpasset kunders interesser og behov. På denne måten vil meldingene være mer relevante for mottakerne, og dermed resultere i en høyere avkastning. I tillegg vil du spare på utgiftene ved å sende færre meldinger på sikt.

Riktig melding, feil tid!

Det sier seg selv at alle former for markedsføring ikke skal sendes sent på kvelden, og absolutt ikke etter midnatt. Med mindre du har lyst på klager og hodepine. Det er heller ikke noe lurt å sende SMS tidlig på morgningen før kundene har rukket å åpne øynene. En god tommelfingerregel er etter morgenstund og før kveldsblund.

Det er ingen fasit på det perfekte tidspunktet å sende ut SMS-kampanjer på. Det er avhengig av bransjen du operer i og kundene du prøver å nå. Du kan bruke verktøyene du har tilgjengelig på Intellipush til å kartlegge tidspunktet med mest engasjement fra kundene dine. På denne måten kan du planlegge å sende ut meldingene når de er i modus for å motta SMS fra deg.

Ingen utvei for kunden

Dette punktet er nesten like viktig som samtykke. Kundene dine må ha en tydelig og enkel måte å avregistrere seg på, som ikke resulterer i negative konsekvenser for dem. Dette er et krav som stilles av Forbrukertilsynet og er nødvendig i henhold til GDPR. Dette er også til fordel for din bedrift. På denne måten kan kundene som ikke er interessert i å motta kampanjer på SMS enkelt melde seg av. Det sparer kunden for uønskede meldinger og sparer bedriften din for kostandene forbundet med å sende disse meldingene.

Du kan gjøre det så enkelt som å be kunden sende et kodeord til kortnummeret til bedriften din. Du kan informere kunden om det ved å inkludere setningen "AVREG? SEND *KODEORD* STOPP TIL *KORTNUMMER*" i slutten av SMSen du sender ut. På denne måten ivaretar du både deg selv og kundene dine.

Utydelig CTA (Call To Action)

CTA, eller Call to Action, er et begrep innen markedsføringen som referer til en oppfordring til handling. Det kan være at du oppfordrer kundene til å besøke en nettside, kjøpe et produkt eller melde seg på et arrangement. Uansett hva det er, så er det viktig at du er tydelig og presis på hva oppfordringen er. SMS meldingen bør være konsis og spesifikk i budskapet, ellers vil meldingen bli oppfattet som irrelevant og forstyrrende for mottakeren. Still deg selv spørsmål: Hvorfor sender jeg meldingen?

Den enkleste måten å gjøre det på er ved å inkludere en link til landingssiden du vil lede kundene til. Hvis budskapet er 20% rabatt på barnesko, så bør linken lede til en landdingsside for barnesko. Det samme gjelder arrangementer - hvis du vil at kundene skal melde seg på et arrangement, bør linken lede til et påmeldingsskjema. Uansett hva du gjør, så styr unna å linke til en generisk side som forsiden. Husk: jo mer spesifikk SMS-markedsføringen er, jo bedre resultater får du.

Nå, min kjære venn, har vi rullet ut teppet og vist vei. Det er nå opp til deg å "Walk the talk".