Det er visse erkerivaler som har etablert seg sterkt som en del av vårt verdensbilde. Batman vs The Joker, Pepsi vs Coca-Cola og SMS vs E-post. Fiendtligheten mellom disse er en naturlig del av verdensordenen - eller er det det? SMS og E-post blir ofte stilt opp mot hverandre mens du står i midten og må velge.

Men hvorfor skal du velge når du kan få i både pose og sekk?

Hver av disse kommunikasjonskanalene har sine fordeler og ulemper. Så istedenfor å tenke "SMS vs E-post", bør vi heller begynne å tenke "SMS og E-post"!

Fordelene med SMS

SMS er en av de mest effektive kommunikasjonskanalene du kan bruke. De aller fleste av oss har mobilen sin klistra til håndflaten til enhver tid. Du kan nesten garantere at kundene dine ser meldingen. Det fungerer utmerket hvis du skal sende tidssensitive beskjeder, for nesten alle meldingene blir lest innen 15 minutter. Meldingene kommer frem til mottakeren uten å måtte konkurrere med andre distraksjoner. Det oppleves som personlig å motta en SMS - spesielt hvis du inkluderer mottakerens navn i meldingen.

Hvis du er flink til å segmentere kundene inn i mindre kundegrupper, vil meldingene bli oppfattet som målrettet og relevante. I tillegg har SMS en svært høy leveransegrad. Det vil si at meldingene i de aller fleste tilfellene vil bli levert nettopp fordi vi svært sjeldent bytter telefonnummer. De fleste av oss har kun ett telefonnummer. Det er heller ikke noe fare for at vi sier opp mobilabonnementet med det første.

Et lite fun fact som er verdt å nevne er at SMS er mer miljøvennlig enn E-post. Du leste riktig, det er mer bærekraftig! SMS har et mindre miljøavtrykk og slipper ut mindre CO2 sammenlignet med E-post. For hvert gram CO2 SMS slipper ut, slipper E-post ut ca. 286 gram!

Fordelene med E-post

Mail er en av de mest utbredte kanalene for kommunikasjon, og særlig for bedrifter. Med E-post har du muligheten til å påvirke den visuelle fremstillingen av beskjeden du skal sende. Du har stor kreativ frihet og kan inkludere visuelle elementer i form av bilder, gifs og farger. På denne måten har du muligheten til å påvirke mottakerens inntrykk og appellere til følelser i mye større grad.

I tillegg kan du skrive lengre teksten og ha mer detaljerte beskrivelser. Når det gjelder pris er E-post i utgangspunktet gratis. Med det sagt, har du muligheten til å bruke ulike tjenester og verktøy som Mailchimp for eksempel. Du vil få tilgang til andre funksjoner som tidsplanlagte utsendelser, ferdiglagde maler og A/B-testing.

Ulempene med SMS

Til tross for at vi lever og puster SMS, kan vi innrømme at det har noen ulemper. Den åpenbare elefanten i rommet er begrensningen på antall tegn i en SMS. Så fort du overstiger 160 tegn, regnes meldingen som to SMSer i en. Mottakeren merker ikke noe til dette, men vi kan dessverre ikke si det samme om lommeboken din.

Apropos lommebok, du er nok nødt til å betale noen øre per SMS. Med mindre du skal prøve deg på å sende SMS fra ditt private telefonnummer til flere tusen kunder. Det er en utgift, men det gir deg tilgang til en rekke funksjoner og verktøy du ellers ikke ville fått. Du får en profesjonell plattform med tilhørende funksjoner som firmanavnet deres som avsendernavn, kontaktlister og mye mer.

En annen potensiell ulempe med SMS er at det krever kreativitet i større grad enn i en E-post. Du må holde budskapet kort og presist, samtidig som du vekker en følelse hos mottakeren for best mulig resultat. Det forutsetter at du bruker litt mer tid og hjernekapasitet på å planlegge gode meldinger som fanger kundens oppmerksomhet.

Ulempene med E-post

Selv om du ikke betaler for å sende e-posten, så bruker du både tid og ressurser på å planlegge, skrive og sende e-postene. Denne tiden bør være med på beregningen når du skal vurdere om dette er en effektiv måte å markedsføre på. Det har seg nemlig slik at kun 18% av e-post åpnes. Hvis du er heldig så klikker 5% av mottakerne på innholdet i mailen.

E-post har også en tendens til å flagges på vei ut til mottakerne. Hvis e-posten har dårlig design eller om du har overdrevent mange tegnsettinger kan E-posten bli merket som spam og havne rett i søppelposten. I tillegg må du beregne litt manuelt arbeid en gang iblant for å få vasket E-postlistene og fjerne alle E-postadressene som ikke er i bruk lenger.

Hvorfor velge når du kan bruke begge?

Nå som du har en bedre oversikt over de ulike fordelene og ulempene med både SMS og E-post kan du bruke denne informasjonen til din fordel. Istedenfor å velge den ene og gå glipp av alle fordelene den andre har å tilby, kan du spille på deres styrker og kompensere for svakhetene. SMS er svært effektivt hvis du vil sende ut tidsbegrensede tilbud, mens E-post fungerer utmerket for nyhetsbrev og andre mer informasjonstunge beskjeder. Så gjør deg selv en tjeneste og bruk kommunikasjonskanalene du har til rådighet på en fornuftig måte som gir bedriften din resultatene du ønsker.

Trenger du hjelp med å komme i gang med SMS-kommunikasjonen? La oss hjelpe deg i gang!